zondag 27 februari 2022

Tranen om Oekraïne

 



Reptielenbrein
Dit filmpje geeft een goed beeld van wat er met een groot deel van de historische stad Aleppo gebeurde toen de luchtmacht van Vladimir Poetin zich in 2016, op uitnodiging van president Bashar al-Assad, actief met de burgeroorlog in Syrië ging bemoeien.*1 Er bleef simpelweg niets van al die stadswijken over. Eind 1999 was een dergelijk iets, onder Poetins kersverse presidentschap, ook al gebeurd met de hoofdstad Grozny van de kleine Kaukasische deelrepubliek Tsjetsjenië. Als Grozny in februari 2000 valt wordt het door de VN 'de meest verwoeste stad op aarde' genoemd. Zo'n dertigduizend Tsjetsjenen, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn dan in een paar maanden tijd door excessief Russisch geweld om het leven gekomen, waarvan ongeveer een kwart in Grozny.

Nu Poetin zijn tanden in Oekraïne en haar hoofdstad Kiev heeft gezet valt dus louter het ergste te vrezen, het lijkt me volstrekt zinloos om daar nog illusies over te hebben. Het Russische volk (en de wereld) zit met een politiek leider opgescheept bij wie alleen het reptielenbrein tot volle wasdom is gekomen, elke morele of ethische code is hem vreemd. Wat dat betreft verschilt hij maar weinig van megalomane en paranoïde psychopaten als Adolf Hitler en Jozef Stalin. Het is dan ook zaak om de NATO zo snel mogelijk op volle sterkte te brengen en ons economisch onafhankelijk van Moskou te maken (met name op het vlak van gas en olie), willen we niet als speelbal van Groot-Rusland eindigen. De dapper voor hun vrijheid strijdende Oekraïners zullen we, wat mij betreft, ondertussen op alle mogelijke manieren moeten steunen.


©Huub Drenth

 

Poetins droom: Groot-Rusland


*1 Het lied Dan huilt mijn hart wordt gezongen door Ernst Jansz en zijn dochter Luna. Eind jaren zeventig was Ernst Jansz de oprichter van de band Doe Maar.


zondag 20 februari 2022

Goed nieuws




Outside Europe you may need a VPN to watch this video.


Met deze kür won het Russische koppel Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov de zilveren medaille bij het kunstrijden in Peking. Eigenlijk hadden ze goud verdiend, maar de jury besliste dat die medaille naar China ging. Hoe het ook zij, voor mij vormde hun artistieke en sportieve prestatie het hoogtepunt van de Olympische Spelen, hetgeen mede door de muziekkeuze van het stel kwam (Lighthouse van Patrick Watson). Er komt dus niet alleen maar ellende uit Rusland, waarbij ik uiteraard niet wil uitsluiten dat veel inwoners van Oekraïne daar momenteel waarschijnlijk heel anders over denken.*1

Ook bleek Nederland een enigszins naïeve chef de mission naar Peking gestuurd te hebben. Hij heeft persoonlijk geen enkele extreme schending van de mensenrechten in China waargenomen en begrijpt dan ook niet goed waarom sporters zich nogal geremd voelden om, vooraf of tijdens hun verblijf aldaar, kritiek te uiten richting het Chinese regime. Hij had graag aan de politieke situatie een positieve bijdrage willen leveren maar tot zijn spijt was de Nederlandse afvaardiging daarvoor iets te klein. HD


 

BEIJING (ANP) - 20/02/2022 De Nederlandse sportploeg heeft zich de voorbije weken bij de Olympische Spelen niet onveilig gevoeld. Chef de mission Carl Verheijen zei dat na een vraag naar aanleiding van uitspraken van langebaanschaatser Nils van der Poel, die bij thuiskomst in Zweden het onverantwoord noemde het grootste sportevenement ter wereld in een land te houden waar mensenrechten worden geschonden.

"Ik heb het gevoel dat wij veilig zijn en ook de mogelijkheid hebben geboden, vooraf, om als je iets zou willen poneren of uiten, dat zou moeten kunnen", aldus Verheijen. "Je ziet aan Van der Poel dat hij ervoor heeft gekozen dat te doen op het moment dat hij weer thuis was. Maar er zijn geen signalen geweest dat dat niet zou kunnen of mogen. Dat sommige atleten dat gevoel wel hebben, is geen goed teken. Je wil, binnen de regels en afspraken die we hier gemaakt hebben, dat het zou moeten kunnen."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de Spelen in China 'horror-Spelen' en vindt ook dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC), door het houden van de Spelen in Beijing, medeplichtig is aan misdaden tegen de mensheid. Verheijen: "Dat vind ik een behoorlijk pittige uitspraak. Daar wil ik ook geen antwoord op geven. Daar herken ik te weinig bewijzen voor. Het is goed dat Human Rights Watch, en ook Amnesty International, aandacht geven aan de omstandigheden en de mensenrechten hier. Je kunt niet verwachten dat je met veertig sporters en een groep begeleiders alles kan veranderen. Wat het IOC goed gedaan heeft, bij het toekennen van de volgende Spelen, is dat ze ook dit soort zaken meenemen in het besluit waar de Spelen georganiseerd worden."

 


 ***

Russische inval in Oekraïne

*1 In de vroege ochtend van donderdag 24 februari, vier dagen na de plaatsing van deze post, viel Rusland met veel geweld en machtsvertoon Oekraïne binnen, zowel in het noorden, vanuit Belarus in de richting van Kiev, als in het oosten, in de Donbas en de regio Charkiv. Later bleek dat dit gebeurde met medeweten van de hoogste baas van de Volksrepubliek China. President Qi Jinping had Poetin vriendelijk verzocht nog even met de invasie en het grootschalige vernietigen, verkrachten en moorden te wachten tot de Olympische Winterspelen voorbij waren. Een verzoek waar Vladimir Poetin vanzelfsprekend, welopgevoed als hij is, met alle plezier aan voldeed.
 

donderdag 17 februari 2022

Nils van der Poel

 

Nils van der Poel is een Zweedse schaatser met een Nederlandse achternaam. Op de Olympische Winterspelen in China behaalde hij onlangs op de lange afstanden twee gouden medailles. Hij baarde vorige week opzien door de leiding van de Nederlandse schaatsploeg te betichten van corrupt gedrag omdat een van hen de ijsmeester van de Pekingse schaatsarena voortdurend zou proberen te beïnvloeden (wat klopte). Na zijn gouden rit op de 10 kilometer wekte hij bovendien verbazing door zijn, zeer onorthodoxe, trainingsschema's online te zetten en aan te kondigen dat hij waarschijnlijk gaat stoppen met schaatsen. Nils is dus best wel een apart figuur, hetgeen mogelijk met zijn (deels) Nederlandse roots te maken heeft. Hoe het ook zij, hij is een van de weinige sporters - misschien zelfs de enige - die zich tot nu toe expliciet over het Chinese mensenrechtenbeleid heeft uitgelaten. Weliswaar na terugkomst uit Peking, en inmiddels met twee gouden plakken op zak, maar de zwaar onderdrukte Oeigoeren en Tibetanen (evenals de bewoners van Hong Kong) zullen hem er ongetwijfeld dankbaar voor zijn. Voor zover die nog in leven zijn en niet in een Chinees 'heropvoedingskamp' zitten, althans. HD

 

Hitler

Na zijn terugkeer in Zweden, een paar dagen geleden, vergeleek Van der Poel de situatie in China met die in het Duitsland van Adolf Hitler. In een interview met een journalist van de krant Aftonbladet zegt de schaatser dat het 'buitengewoon onverantwoord' is om de Spelen toe te wijzen 'aan een land dat mensenrechten zo overduidelijk schendt als het Chinese regime'. Hij trekt in het gesprek een parallel met de Olympische Spelen die in 1936 in Berlijn werden gehouden, maar verwijst ook naar de Winterspelen in het Russische Sotsji in 2014.

 




"De Olympische Spelen zijn geweldig, het is een fantastisch sportevenement waar de wereld verenigd is en landen elkaar ontmoeten," stelt Van der Poel. Maar op de achtergrond spelen volgens hem vanzelfsprekend ook politieke motieven een belangrijke rol en die hoeven niet per se altijd vredelievend van aard te zijn. Want zo'n groot prestigieus evenement organiseren ''is precies wat Hitler deed voordat hij Polen binnenviel, en wat Rusland deed voorafgaand aan de inval in Oekraïne.'' Direct na de Spelen in Sotsji annexeerde Poetin immers de Krim. Als we op Nils van der Poels woorden afgaan is het dus niet onwaarschijnlijk dat Xi Jinping binnenkort Taiwan inlijft of ergens anders een stuk land inpikt. Maar eerst moeten we natuurlijk even afwachten of Rusland een dezer dagen een oorlog met Oekraïne begint.


©Huub Drenth

 

 Demonstrerende Oeigoerse vrouwen in Kazachstan.