zondag 20 februari 2022

Goed nieuws




Outside Europe you may need a VPN to watch this video.


Met deze kür won het Russische koppel Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov de zilveren medaille bij het kunstrijden in Peking. Eigenlijk hadden ze goud verdiend, maar de jury besliste dat die medaille naar China ging. Hoe het ook zij, voor mij vormde hun artistieke en sportieve prestatie het hoogtepunt van de Olympische Spelen, hetgeen mede door de muziekkeuze van het stel kwam (Lighthouse van Patrick Watson). Er komt dus niet alleen maar ellende uit Rusland, waarbij ik uiteraard niet wil uitsluiten dat veel inwoners van Oekraïne daar momenteel waarschijnlijk heel anders over denken.*1

Ook bleek Nederland een enigszins naïeve chef de mission naar Peking gestuurd te hebben. Hij heeft persoonlijk geen enkele extreme schending van de mensenrechten in China waargenomen en begrijpt dan ook niet goed waarom sporters zich nogal geremd voelden om, vooraf of tijdens hun verblijf aldaar, kritiek te uiten richting het Chinese regime. Hij had graag aan de politieke situatie een positieve bijdrage willen leveren maar tot zijn spijt was de Nederlandse afvaardiging daarvoor iets te klein. HD


 

BEIJING (ANP) - 20/02/2022 De Nederlandse sportploeg heeft zich de voorbije weken bij de Olympische Spelen niet onveilig gevoeld. Chef de mission Carl Verheijen zei dat na een vraag naar aanleiding van uitspraken van langebaanschaatser Nils van der Poel, die bij thuiskomst in Zweden het onverantwoord noemde het grootste sportevenement ter wereld in een land te houden waar mensenrechten worden geschonden.

"Ik heb het gevoel dat wij veilig zijn en ook de mogelijkheid hebben geboden, vooraf, om als je iets zou willen poneren of uiten, dat zou moeten kunnen", aldus Verheijen. "Je ziet aan Van der Poel dat hij ervoor heeft gekozen dat te doen op het moment dat hij weer thuis was. Maar er zijn geen signalen geweest dat dat niet zou kunnen of mogen. Dat sommige atleten dat gevoel wel hebben, is geen goed teken. Je wil, binnen de regels en afspraken die we hier gemaakt hebben, dat het zou moeten kunnen."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de Spelen in China 'horror-Spelen' en vindt ook dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC), door het houden van de Spelen in Beijing, medeplichtig is aan misdaden tegen de mensheid. Verheijen: "Dat vind ik een behoorlijk pittige uitspraak. Daar wil ik ook geen antwoord op geven. Daar herken ik te weinig bewijzen voor. Het is goed dat Human Rights Watch, en ook Amnesty International, aandacht geven aan de omstandigheden en de mensenrechten hier. Je kunt niet verwachten dat je met veertig sporters en een groep begeleiders alles kan veranderen. Wat het IOC goed gedaan heeft, bij het toekennen van de volgende Spelen, is dat ze ook dit soort zaken meenemen in het besluit waar de Spelen georganiseerd worden."

 


 ***

Russische inval in Oekraïne

*1 In de vroege ochtend van donderdag 24 februari, vier dagen na de plaatsing van deze post, viel Rusland met veel geweld en machtsvertoon Oekraïne binnen, zowel in het noorden, vanuit Belarus in de richting van Kiev, als in het oosten, in de Donbas en de regio Charkiv. Later bleek dat dit gebeurde met medeweten van de hoogste baas van de Volksrepubliek China. President Qi Jinping had Poetin vriendelijk verzocht nog even met de invasie en het grootschalige vernietigen, verkrachten en moorden te wachten tot de Olympische Winterspelen voorbij waren. Een verzoek waar Vladimir Poetin vanzelfsprekend, welopgevoed als hij is, met alle plezier aan voldeed.