zondag 27 februari 2022

Tranen om Oekraïne

 



Reptielenbrein
Dit filmpje geeft een goed beeld van wat er met een groot deel van de historische stad Aleppo gebeurde toen de luchtmacht van Vladimir Poetin zich in 2016, op uitnodiging van president Bashar al-Assad, actief met de burgeroorlog in Syrië ging bemoeien.*1 Er bleef simpelweg niets van al die stadswijken over. Eind 1999 was een dergelijk iets, onder Poetins kersverse presidentschap, ook al gebeurd met de hoofdstad Grozny van de kleine Kaukasische deelrepubliek Tsjetsjenië. Als Grozny in februari 2000 valt wordt het door de VN 'de meest verwoeste stad op aarde' genoemd. Zo'n dertigduizend Tsjetsjenen, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn dan in een paar maanden tijd door excessief Russisch geweld om het leven gekomen, waarvan ongeveer een kwart in Grozny.

Nu Poetin zijn tanden in Oekraïne en haar hoofdstad Kiev heeft gezet valt dus louter het ergste te vrezen, het lijkt me volstrekt zinloos om daar nog illusies over te hebben. Het Russische volk (en de wereld) zit met een politiek leider opgescheept bij wie alleen het reptielenbrein tot volle wasdom is gekomen, elke morele of ethische code is hem vreemd. Wat dat betreft verschilt hij maar weinig van megalomane en paranoïde psychopaten als Adolf Hitler en Jozef Stalin. Het is dan ook zaak om de NATO zo snel mogelijk op volle sterkte te brengen en ons economisch onafhankelijk van Moskou te maken (met name op het vlak van gas en olie), willen we niet als speelbal van Groot-Rusland eindigen. De dapper voor hun vrijheid strijdende Oekraïners zullen we, wat mij betreft, ondertussen op alle mogelijke manieren moeten steunen.


©Huub Drenth

 

Poetins droom: Groot-Rusland


*1 Het lied Dan huilt mijn hart wordt gezongen door Ernst Jansz en zijn dochter Luna. Eind jaren zeventig was Ernst Jansz de oprichter van de band Doe Maar.