donderdag 17 februari 2022

Nils van der Poel

 

Nils van der Poel is een Zweedse schaatser met een Nederlandse achternaam. Op de Olympische Winterspelen in China behaalde hij onlangs op de lange afstanden twee gouden medailles. Hij baarde vorige week opzien door de leiding van de Nederlandse schaatsploeg te betichten van corrupt gedrag omdat een van hen de ijsmeester van de Pekingse schaatsarena voortdurend zou proberen te beïnvloeden (wat klopte). Na zijn gouden rit op de 10 kilometer wekte hij bovendien verbazing door zijn, zeer onorthodoxe, trainingsschema's online te zetten en aan te kondigen dat hij waarschijnlijk gaat stoppen met schaatsen. Nils is dus best wel een apart figuur, hetgeen mogelijk met zijn (deels) Nederlandse roots te maken heeft. Hoe het ook zij, hij is een van de weinige sporters - misschien zelfs de enige - die zich tot nu toe expliciet over het Chinese mensenrechtenbeleid heeft uitgelaten. Weliswaar na terugkomst uit Peking, en inmiddels met twee gouden plakken op zak, maar de zwaar onderdrukte Oeigoeren en Tibetanen (evenals de bewoners van Hong Kong) zullen hem er ongetwijfeld dankbaar voor zijn. Voor zover die nog in leven zijn en niet in een Chinees 'heropvoedingskamp' zitten, althans. HD

 

Hitler

Na zijn terugkeer in Zweden, een paar dagen geleden, vergeleek Van der Poel de situatie in China met die in het Duitsland van Adolf Hitler. In een interview met een journalist van de krant Aftonbladet zegt de schaatser dat het 'buitengewoon onverantwoord' is om de Spelen toe te wijzen 'aan een land dat mensenrechten zo overduidelijk schendt als het Chinese regime'. Hij trekt in het gesprek een parallel met de Olympische Spelen die in 1936 in Berlijn werden gehouden, maar verwijst ook naar de Winterspelen in het Russische Sotsji in 2014.

 




"De Olympische Spelen zijn geweldig, het is een fantastisch sportevenement waar de wereld verenigd is en landen elkaar ontmoeten," stelt Van der Poel. Maar op de achtergrond spelen volgens hem vanzelfsprekend ook politieke motieven een belangrijke rol en die hoeven niet per se altijd vredelievend van aard te zijn. Want zo'n groot prestigieus evenement organiseren ''is precies wat Hitler deed voordat hij Polen binnenviel, en wat Rusland deed voorafgaand aan de inval in Oekraïne.'' Direct na de Spelen in Sotsji annexeerde Poetin immers de Krim. Als we op Nils van der Poels woorden afgaan is het dus niet onwaarschijnlijk dat Xi Jinping binnenkort Taiwan inlijft of ergens anders een stuk land inpikt. Maar eerst moeten we natuurlijk even afwachten of Rusland een dezer dagen een oorlog met Oekraïne begint.


©Huub Drenth

 

 Demonstrerende Oeigoerse vrouwen in Kazachstan.