donderdag 31 maart 2022

Wat Poetin drijft



Volodimir Zelenski

Vanmorgen sprak Volodimir Zelenski de Tweede Kamer toe via een videobel-verbinding. Zelenski, die inmiddels de statuur van een groot staatsman heeft verworven, riep de Nederlandse regering op om meer wapens te leveren aan Oekraïne, met name meer Stingers en luchtafweersystemen. In zijn speech verwees de Oekraïense president naar enkele ingrijpende gebeurtenissen in het Nederlandse verleden, zoals het bombardement op Rotterdam in mei 1940 en het neerhalen van vlucht MH17, in juli 2014, door Oekraïense separatisten.

Zelenski verwees ook naar 1 april 1572 - morgen precies 450 jaar geleden - toen de Spanjaarden door de watergeuzen verdreven werden uit Den Briel, waarna de tot dan toe weinig succesvolle vrijheidsoorlog van de Nederlanden tegen de tirannie van de Spaanse koning een opzienbarende kentering begon te vertonen. Hij zei daarover: "De tolerantie en verscheidenheid in Europa die daardoor ontstaan is, wordt nu aangevallen." Waarmee hij waarschijnlijk bedoelde dat de Nederlandse volksopstand - resulterend in het uitroepen van de republiek - het uiteindelijk had gewonnen van de repressieve Spaanse autocratie en daarmee een belangrijke stempel had gedrukt op de ontwikkeling van democratische processen in Europa en later eveneens in die van de Nieuwe Wereld.*1


 

Pieter Waterdrinker

Op 20 februari 2018 was schrijver/journalist Pieter Waterdrinker te gast in een aflevering van het Studium Generale-programma van de Universiteit Utrecht. Waarschijnlijk is hij de beste Rusland-duider die er momenteel in Nederland rondloopt, vooral natuurlijk door het feit dat hij er zo lang gewoond en er veel over geschreven heeft. Al veertig jaar houdt hij zich bezig met het doorgronden van de Russische cultuur en geschiedenis.

Ook over Vladimir Poetin heeft hij een uitgesproken mening. Volgens de schrijver, die wordt geïnterviewd door filosoof Herman Philipse, hebben we in het Westen tot nu toe te weinig moeite genomen om de psyche van de Russische leider te doorgronden. En dat is vreemd, want het toekomstige lot van Rusland, en dus ook dat van Europa, hangt, volgens Waterdrinker, in sterke mate mede van Poetin af.

Ruim een maand na de Russische inval in Oekraïne kunnen we vaststellen dat hij het tijdens dat interview van vier jaar geleden op tal van punten bij het rechte eind heeft gehad. Zowel de ziel van Poetin als die van het Russische volk worden er iets toegankelijker door. Hetgeen vanzelfsprekend niet betekent dat we begrip dienen op te brengen voor de vele (oorlogs)misdaden die het Russische leger momenteel in Oekraïne begaat. Laat staan voor de volstrekt verwerpelijke invasie aldaar.


©Huub Drenth

 


 

*1 Zie: https://www.youtube.com/watch?v=3Rn_VzqqH1Q