woensdag 22 juni 2022

Elyseïsche velden




In de weilanden bij Juliánov
lagen we vaak nog als de avond viel,
wanneer de stad al in de schemering verzonk
en in de dode arm van de Sitava
het geweeklaag van de kikkers klonk.

Eens kwam er een jonge zigeunerin bij ons zitten.
Met haar bloes half open
las ze ons de hand.
Tegen Halas zei ze:
jij haalt de vijftig niet.
Daarna tegen Artus Cernik:
jij overleeft haar maar heel kort.
Ik wilde mijn toekomst niet weten,
ik was bang.

Met geweld pakte ze mijn hand
en riep toen kwaad:
jou wacht een lang leven, vriend!
Het klonk als een bedreiging.

 
 Jaroslav Seifert
fragment uit De pestzuil

 

Vandaag

precies zes jaar geleden overleed May Khoen. 's Ochtends leefde ze nog en 's avonds was ze dood. Tijd en plaats zijn onbekend, zei mijn vader altijd als hij het over zijn naderende einde had, maar in Khoen's geval ging dit niet op. Zij kende exact het tijdstip en de locatie, die had ze immers zelf bepaald. Het klinkt misschien vreemd maar sindsdien ben ik niet zo bang meer voor de dood. Veel minder dan eerst, in elk geval. Waarschijnlijk omdat ik ervaren heb dat de dood ook verlossing kan brengen en dus niet per se een vijand is.

Onlangs ontdekte ik het werk van de Tsjechische dichter en Nobelprijswinnaar Jaroslav Seifert (1901-1986). Een buurman maakte me op hem attent. Nostalgie, erotiek, geweld en dood vormen belangrijke thema's in Seiferts werk, evenals waarheidsliefde. Een van zijn bekendste publicaties heet De Pestzuil, een omvangrijke verzameling gedichten die tot stand kwam in de jaren na de Praagse Lente van 1968 en voor het eerst, illegaal, uitgegeven werd in 1973.


Pas met het klimmen der jaren leerde ik
houden van de stilte.
Soms is ze spannender dan muziek.
In de stilte zie je opgewonden tekens
en op de kruiswegen van je geheugen
vang je namen op,
die de tijd probeerde te wurgen.

's Avonds luister ik in de kruinen van bomen
vaak naar de harten van vogels.
En ooit hoorde ik op het kerkhof
een doodskist barsten.


fragment uit De pestzuil



Reeën

In de video is het einde van Andrej Tarkovski's film De Spiegel te zien. De scenes spelen zich af op dezelfde plek als waar de film begon (zie mijn post van 28 januari jl.), alleen geeft het element 'tijd' er nu een totaal andere dimensie aan. Hetzelfde geldt voor de identiteit van de hoofdpersonen, dus de moeder, de twee kinderen en de vader. Niets is nog duidelijk, zelfs niet wie, of wat, iedereen precies is. En dat is best wel intrigerend want uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het in elkaar vervloeien van allerlei herinneringen, evenals het snel vervagen van het gevoel van identiteit, exact datgene is wat iemand overkomt die in een diepgaand rouwproces verwikkeld is.

Ooit verbleef ik met Khoen een paar dagen in een klein hutje aan de rand van een donker Zweeds naaldbos (klik op de afbeelding). Zij had dat onderkomen uitgekozen, via internet. Het was ver van de bewoonde wereld en er ontbrak elke vorm van comfort. Zo wilde ze het graag op dat moment en ze was dan ook razend enthousiast. Ons uitzicht leek heel sterk op het landschap in de allerlaatste beelden van de film: een soort weide met in de verte wederom de contouren van een bos. In de ochtend- en avondschemering kon je er reeën zien grazen. Heel vredig, in alle rust en stilte.

Ik stel me zo voor dat ze daar nu is...


©Huub Drenth

 



dinsdag 14 juni 2022

Marlene Bakker - Doe waist beter




 

Du waist beter
 
t Is loat in de middeg
t Licht vaalt deur t roam
En schient n kruus boven mien bèr
En doe bist in n aander wereld
Doar roege winden waaien
Zunder richten in dien heufd
 
Doe denkst
Meschain is der wat mis mit mie?
Omdastoe twievelst aan dien laifde
En bliekboar zing ik dit laid veur die
Om te loaten waiten dat dat ook zo is
 
Mor doe waist beter as mie
Doe waist beter as elkenain
Doe waist beter as mie
 
Meschain is t aigenikkeg
Doe zegst;
Ale touzeggens dij ik verbroken heb
Zunder der bie noa te denken
Of meschain is t pure angst
Ik zeg; om mìnsen dichtbie genog te loaten
Om te zain dastoe niks te geven hest
 
Doe zegst dastoe wied vot raaizen most
Om aan aans wat te denken
Mor ik denk dat astoe blieven duurven zolst
Wied vot n ploats is in diezulf
 
Mor doe waist beter as mie
Doe waist beter as elkenain
Doe waist beter as mie
 
Hest aiglieks wel wat woagd?
Hestoe ooit wat gokt
Allinneg veur de laifde?
Wastoe zaaist is wastoe oogst
En nou waist, t is nait genog
 
Doe zegst dastoe wied vot raaizen most
Om aan aans wat te denken
Mor ik denk dat astoe blieven duurven zolst
Wied vot n ploats is in diezulf
 
Mor doe waist beter as mie
Doe waist beter as elkenain
Doe waist beter as mie


 

 

Marlene live

Het nummer Doe waist beter is een, vrijwel letterlijke, en hemeltergend mooie, Groningstalige cover van You know better van de Deense singer/songwriter Tina Dico; het staat op Marlene Bakkers debuutalbum Raif.*1 De presentatie van dit album vond op 17 mei 2018 plaats in het Grand Theatre te Groningen, een feestelijk gebeuren waar ook deze clip werd opgenomen.
Marlene Bakker werd in 1984 geboren in Niezijl en bracht haar jeugd door in Smeerling/De Smilke, een gehucht bestaande uit acht eeuwenoude Saksische boerderijen in Westerwolde, een streek in het oosten van de provincie Groningen. Omdat haar ouders ervoor kozen om hun kinderen in het Standaardnederlands op te voeden - iets wat tegenwoordig min of meer overal de gewoonte is, zelfs in Friesland en Limburg - voelde Marlene zich lange tijd niet echt een typische Groninger. Want in haar directe omgeving werd weliswaar voortdurend streektaal gesproken maar zelf deed ze dat nooit. Op 17-jarige leeftijd vertrok ze naar de Rockacademie in Tilburg om daar de opleiding tot singer-songwriter te gaan volgen. Tien jaar later keerde ze terug naar de provincie Groningen omdat ze, gekweld door heimwee, steeds sterker begon te beseffen dat in die contreien haar diepste roots lagen en dat ze daar, als het erop aankwam, 'thuis'hoorde. Uiteindelijk bleek ze dus veel 'Groningser' te zijn dan ze altijd had gedacht.
Toen ze, na enig experimenteren, besloot om voortaan zo veel mogelijk in het Gronings te gaan zingen - hiertoe onder andere geïnspireerd door haar grote voorbeeld Ede Staal - twijfelde ze enorm aan haar uitspraak, ze was immers niet in die taal opgevoed. Om zich, met name fonetisch, dus qua tongval, in het Gronings te bekwamen volgde ze daarom een aantal cursussen bij het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Met uitmuntend resultaat want ik moet eerlijk bekennen dat haar variant van het Gronings verreweg de mooiste is die ik ooit heb gehoord.*2

©Huub Drenth

 

 

 

*1 Het Groningse woord 'raif' betekent gerief, in de ouderwetse betekenis van gereedschap of gerei. Tina Dico's You know better is te vinden op YouTube.

*2 Deel 6 uit de muzikale podcastserie 'De Nedersaksen' op Spotify is gewijd aan Marlene Bakker en gitarist/producer Bernard Gepken.


vrijdag 3 juni 2022

Sun Tzu - The Art of War

 


 

Honderd

De oorlog in Oekraïne is vandaag precies honderd dagen aan de gang. Ondanks het feit dat Rusland in de Donbas inmiddels langzaam terreinwinst boekt mogen we gerust stellen dat het verloop van de strijd voor de Russen een aaneenrijging van nederlagen en blamages is. Misschien had het genie Vladimir Poetin, voordat hij zijn 'speciale militaire missie' van start liet gaan, zich eerst in De kunst van het oorlogvoeren van de beroemde Chinese generaal en militair strateeg Sun Tzu (544 - 496 v.Chr.) moeten verdiepen; de kans is groot dat hij er dan van afgezien had want Sun Tzu voorspelde 2500 jaar geleden al zo'n beetje alle ellende waar het extreem slecht georganiseerde Russische leger vanaf 24 februari jl. tegen de veel slimmer en efficiënter opererende Oekraïners mee te maken zou gaan krijgen.

 


Soms leest het werk - dat zich toespitst op de vraag hoe men een veel sterkere tegenstander kan misleiden, uitputten en uiteindelijk zelfs verslaan - bijna als een gedicht. Neem bijvoorbeeld de volgende strofen uit hoofdstuk 6, dat de toepasselijke titel 'Zwakte en Sterkte' draagt:

Wie als eerste op het slagveld verschijnt en daar de vijand kalm opwacht is uitgerust; degene die later komt en zich naar het gevecht moet haasten arriveert uitgeput.
Daarom legt een slimme strijder zijn wil op aan de vijand maar zelf laat hij zijn acties nooit door de tegenstander bepalen.
Men kan de vijand laten naderen door hem in terreinwinst te doen geloven; door hem schade toe te brengen kan men hem juist huiverig maken om dichterbij te komen.
Men kan de vijand uitputten als hij zich op zijn gemak voelt; hem uithongeren als hij eerst genoeg voedsel heeft; hem dwingen zijn kamp te verplaatsen als zijn positie nogal gerieflijk is.
Verschijn plotseling op plekken waar de vijand zich moet haasten om zich te verdedigen; haast je naar plaatsen waar niemand je verwacht.
Een leger kan zonder problemen grote afstanden afleggen als het door gebieden marcheert waar de vijand afwezig is.
Een kundig generaal valt aan waar de tegenstander zich niet kan
verdedigen; zelf verdedigt hij zich door posities in te nemen

die niet aan te vallen zijn.


©Huub Drenth


Sun Tzu


Zie voor de volledige inhoud van De kunst van het oorlogvoeren:

http://geschiedenisklas.nl/wp-content/uploads/2018/03/the-art-of-war-nederlands.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=jxcMRkqaQdw