Du waist betert Is loat in de middeg
t Licht vaalt deur t roam
En schient n kruus boven mien bèr
En doe bist in n aander wereld
Doar roege winden waaien
Zunder richten in dien heufd
Doe denkst
Meschain is der wat mis mit mie?
Omdastoe twievelst aan dien laifde
En bliekboar zing ik dit laid veur die
Om te loaten waiten dat dat ook zo is
Mor doe waist beter as mie
Doe waist beter as elkenain
Doe waist beter as mie
Meschain is t aigenikkeg
Doe zegst;
Ale touzeggens dij ik verbroken heb
Zunder der bie noa te denken
Of meschain is t pure angst
Ik zeg; om mìnsen dichtbie genog te loaten
Om te zain dastoe niks te geven hest
Doe zegst dastoe wied vot raaizen most
Om aan aans wat te denken
Mor ik denk dat astoe blieven duurven zolst
Wied vot n ploats is in diezulf
Mor doe waist beter as mie
Doe waist beter as elkenain
Doe waist beter as mie
Hest aiglieks wel wat woagd?
Hestoe ooit wat gokt
Allinneg veur de laifde?
Wastoe zaaist is wastoe oogst
En nou waist, t is nait genog
Doe zegst dastoe wied vot raaizen most
Om aan aans wat te denken
Mor ik denk dat astoe blieven duurven zolst
Wied vot n ploats is in diezulf
Mor doe waist beter as mie
Doe waist beter as elkenain
Doe waist beter as mie
Marlene live
Het nummer Doe waist beter is een, vrijwel letterlijke, en hemeltergend mooie, Groningstalige cover van You know better van de Deense singer/songwriter Tina Dico; het staat op Marlene Bakkers debuutalbum Raif.*1 De presentatie van dit album vond op 17 mei 2018 plaats in het Grand Theatre te Groningen, een feestelijk gebeuren waar ook deze clip werd opgenomen.
Marlene Bakker werd in 1984 geboren in Niezijl en bracht haar jeugd door in Smeerling/De Smilke, een gehucht bestaande uit acht eeuwenoude Saksische boerderijen in Westerwolde, een streek in het oosten van de provincie Groningen. Omdat haar ouders ervoor kozen om hun kinderen in het Standaardnederlands op te voeden - iets wat tegenwoordig min of meer overal de gewoonte is, zelfs in Friesland en Limburg - voelde Marlene zich lange tijd niet echt een typische Groninger. Want in haar directe omgeving werd weliswaar voortdurend streektaal gesproken maar zelf deed ze dat nooit. Op 17-jarige leeftijd vertrok ze naar de Rockacademie in Tilburg om daar de opleiding tot singer-songwriter te gaan volgen. Tien jaar later keerde ze terug naar de provincie Groningen omdat ze, gekweld door heimwee, steeds sterker begon te beseffen dat in die contreien haar diepste roots lagen en dat ze daar, als het erop aankwam, 'thuis'hoorde. Uiteindelijk bleek ze dus veel 'Groningser' te zijn dan ze altijd had gedacht.
Toen ze, na enig experimenteren, besloot om voortaan zo veel mogelijk in het Gronings te gaan zingen - hiertoe onder andere geïnspireerd door haar grote voorbeeld Ede Staal - twijfelde ze enorm aan haar uitspraak, ze was immers niet in die taal opgevoed. Om zich, met name fonetisch, dus qua tongval, in het Gronings te bekwamen volgde ze daarom een aantal cursussen bij het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Met uitmuntend resultaat want ik moet eerlijk bekennen dat haar variant van het Gronings verreweg de mooiste is die ik ooit heb gehoord.*2
©Huub Drenth
*1 Het Groningse woord 'raif' betekent gerief, in de ouderwetse betekenis van gereedschap of gerei. Tina Dico's You know better is te vinden op YouTube.
*2 Deel 6 uit de muzikale podcastserie 'De Nedersaksen' op Spotify is gewijd aan Marlene Bakker en gitarist/producer Bernard Gepken.