vrijdag 3 juni 2022

Sun Tzu - The Art of War

 


 

Honderd

De oorlog in Oekraïne is vandaag precies honderd dagen aan de gang. Ondanks het feit dat Rusland in de Donbas inmiddels langzaam terreinwinst boekt mogen we gerust stellen dat het verloop van de strijd voor de Russen een aaneenrijging van nederlagen en blamages is. Misschien had het genie Vladimir Poetin, voordat hij zijn 'speciale militaire missie' van start liet gaan, zich eerst in De kunst van het oorlogvoeren van de beroemde Chinese generaal en militair strateeg Sun Tzu (544 - 496 v.Chr.) moeten verdiepen; de kans is groot dat hij er dan van afgezien had want Sun Tzu voorspelde 2500 jaar geleden al zo'n beetje alle ellende waar het extreem slecht georganiseerde Russische leger vanaf 24 februari jl. tegen de veel slimmer en efficiënter opererende Oekraïners mee te maken zou gaan krijgen.

 


Soms leest het werk - dat zich toespitst op de vraag hoe men een veel sterkere tegenstander kan misleiden, uitputten en uiteindelijk zelfs verslaan - bijna als een gedicht. Neem bijvoorbeeld de volgende strofen uit hoofdstuk 6, dat de toepasselijke titel 'Zwakte en Sterkte' draagt:

Wie als eerste op het slagveld verschijnt en daar de vijand kalm opwacht is uitgerust; degene die later komt en zich naar het gevecht moet haasten arriveert uitgeput.
Daarom legt een slimme strijder zijn wil op aan de vijand maar zelf laat hij zijn acties nooit door de tegenstander bepalen.
Men kan de vijand laten naderen door hem in terreinwinst te doen geloven; door hem schade toe te brengen kan men hem juist huiverig maken om dichterbij te komen.
Men kan de vijand uitputten als hij zich op zijn gemak voelt; hem uithongeren als hij eerst genoeg voedsel heeft; hem dwingen zijn kamp te verplaatsen als zijn positie nogal gerieflijk is.
Verschijn plotseling op plekken waar de vijand zich moet haasten om zich te verdedigen; haast je naar plaatsen waar niemand je verwacht.
Een leger kan zonder problemen grote afstanden afleggen als het door gebieden marcheert waar de vijand afwezig is.
Een kundig generaal valt aan waar de tegenstander zich niet kan
verdedigen; zelf verdedigt hij zich door posities in te nemen

die niet aan te vallen zijn.


©Huub Drenth


Sun Tzu


Zie voor de volledige inhoud van De kunst van het oorlogvoeren:

http://geschiedenisklas.nl/wp-content/uploads/2018/03/the-art-of-war-nederlands.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=jxcMRkqaQdw