donderdag 6 juni 2024

Een atoombom op Rotterdam




 
D-day

Vandaag precies 80 jaar geleden landden de geallieerden op de stranden van Normandië. Zelfs Joe Biden is naar Frankrijk gekomen om de herdenking van die historische gebeurtenis bij te wonen. Zeer waarschijnlijk is het de laatste keer dat er veteranen bij aanwezig zullen zijn, want die zijn inmiddels minstens honderd. Vladimir Putin is, vanwege de Russische inval in Oekraïne, niet uitgenodigd; president Zelensky en zijn vrouw Olena daarentegen wel.

Toevallig vinden vandaag in Nederland ook de verkiezingen voor het Europees parlement plaats. De PVV van Geert Wilders gaat wederom hoog scoren, dat staat al vast. Geert is dikke maatjes met radicaal-rechtse politici als Viktor Orbán en Marine Le Pen, aartspopulisten net als hij (en beiden bovendien vrienden van Vladimir Putin). De migratiegolf naar Europa, met name die van moslims, moet onmiddellijk een halt toegeroepen worden, dat is het speerpunt van zijn program. En dat gaat hij nu ook in Brussel voor zijn kiezers regelen, heeft hij ze beloofd. Voor geluiden dat het werkelijke gevaar voor ons land, ons continent en onze cultuur uit een heel andere richting komt, namelijk uit Moskou, is hij tot op heden volstrekt doof. HD 

 

 

Een dik doelwit

Rusland moet een nucleaire aanval op Nederland lanceren, vindt de Russische parlementariër en reserve-luitenant-generaal Andrej Goeroeljov. Op de olie- en gasterminals in de haven van Rotterdam, om precies te zijn. Volgens hem zou een dergelijke aanval Europa op de knieën kunnen dwingen.

Goeroeljov deed zijn uitspraken deze week in de Russische talkshow Een avond met Vladimir Solovjov. "Ik heb ontdekt dat bijna 50 tot 60 procent van de Europese fossiele brandstoffenvoorraad in Nederland ligt," zei hij tijdens dat gesprek. "Stel je voor, in Nederland, vlak aan de kust. Het leger noemt dit een 'dik doelwit'. Het is een kwestie van één dag. Met minimaal gebruik van kernwapens."

Eerder had Goeroeljov ook al eens voorgesteld kernwapens in te zetten. Eind augustus vorig jaar adviseerde het Doemalid een nucleaire aanval te lanceren op de Oekraïense strijdkrachten in de regio Zaporizje, toen die de eerste linie van de Russische verdediging hadden doorbroken.

 

Andrej Goeroeljov
Niet voor het eerst

In Russische talkshows wordt geregeld gedreigd met de inzet van kernwapens tegen Europa. Maar ook op hoger niveau komt het thema regelmatig aan de orde. Zo riep de ooit liberale politicoloog en voormalig Kremlin-adviseur Sergej Karaganov in augustus vorig jaar ook al op tot 'beperkte nucleaire aanvallen op West-Europa'.

Eind mei deed Dmitri Soeslov, directeur van een invloedrijke Russische denktank, in een essay hetzelfde. Zowel Soeslov als Karaganov ziet een atoomaanval op het Westen als een manier om de nucleaire afschrikking te herstellen en de oorlog in Oekraïne tot een gunstig einde te brengen.*1

Bron: Joost Bosman (AD, 5 juni 2024).


Rotterdam, 14 mei 1940.

 

*1 Zie ook mijn post van 21 maart 2024 over de Tsar Bomba.