zondag 21 juli 2019

Beetje rare dag vandaag

 




Yodeling Khoen

Vandaag zou May Khoen 67 zijn geworden. Als ik erover nadenk is dat best een ingewikkeld iets. Vier jaar geleden is het alweer dat ze voor het laatst haar verjaardag vierde. Toen werd ze 63. Ze was acht maanden ouder dan ik maar ik heb haar inmiddels allang ingehaald. Een jaar voordat ze stierf kwam mijn vader te overlijden en die was 96. Khoen zelf had er vrede mee, aan die gedachte klamp ik me maar vast. Sommige blaadjes waaien al in de lente van de boom, terwijl andere, geel en verweerd, zelfs in guur winterweer nog niet loslaten. Zo werkt het nou eenmaal in de natuur. Zij had het begin van de herfst gehaald en dat vond ze al heel wat. Want daardoor had ze in ieder geval de zomer meegemaakt. Onderstaand filmpje laat zien wat voor hilarisch persoon ze kon zijn. En wat voor aanstekelijke lach ze had. Het is gemaakt op 11 juli 2006 toen ze met een aantal familieleden een reis, met een busje, van Dallas naar Las Vegas maakte.

 


 

21 juli 1953

Er bestaan ook filmbeelden van May Khoen's allereerste verjaardag. Die vond plaats in de Rustenburgerstraat in Amsterdam waar het jonge gezin toentertijd woonde. De opnames zijn gemaakt door haar vader die amateurfilmer was. In het filmpje zijn, behalve May Khoen en haar moeder, ook haar zusje May Ling en haar oma te zien. En natuurlijk de verjaarsvisite. May Ling is het meisje in het lichte jurkje, voor alle duidelijkheid. May Khoen's moeder en oma zijn bezig in de keuken, waarschijnlijk al een paar dagen. Bami is trouwens nog steeds een traditioneel gerecht op verjaardagen in Chinees-Indische families, omdat de slierten symbool staan voor een lang leven.

 


Rustenburgerstraat 326

Op 7 februari 2015 stond Khoen, voor het eerst sinds ruim 56 jaar, weer voor het huis in De Pijp waar ze geboren was. Daarmee was de cirkel van haar leven als het ware rond. Ze had die dag met haar tantezeggers Koen en Anne afgesproken en wilde graag nog eens terug naar die voor haar zo speciale plek, voordat ze in restaurant Ctaste* aan de Amsteldijk zouden gaan eten. Ze herkende het huis niet, tot haar ontsteltenis. Ze was totaal vergeten dat de ramen een boog hadden en vroeg zich zelfs af of het wel het juiste pand was, ook omdat alles er zo 'nieuw' uitzag. Uit oude opnamen bleek echter dat dit wel degelijk het goede adres was, dus waarschijnlijk had de pui gewoon een grondige schoonmaakbeurt gehad.


 

©Huub Drenth

* De Amsteldijk ligt vlakbij de Rustenburgerstraat. Het daar gevestigde restaurant Ctaste wordt gerund door mensen die blind zijn. Men eet er in het pikkedonker, hetgeen vanzelfsprekend nogal hilarisch is. Khoen was duidelijk haar leven aan het afsluiten en vond het erg belangrijk om aan Koen en Anne nog deze 'onvergetelijke herinnering' mee te geven.

Filmbeelden: Max Sigander, Tan Swie Tong
Muziek: Shigeru Umebayashi (George's waltz)


De Locomotief, Semarang 24 juli 1952