zaterdag 14 mei 2022

Flaer Smin - Alone in the Dark




Als een uitgespuugde vlieg
Vandaag vindt de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Volgens de bookmakers gaat Oekraïne met grote overmacht winnen. Dit voornamelijk vanwege 'de speciale militaire operatie' die Rusland op 24 februari jl. in dat land lanceerde, dus niet per se omdat ze de beste song hebben. De eigenlijke winnaar is dus waarschijnlijk het land dat vanavond als nummer twee eindigt.*1 Rusland zelf is niet van de partij want Vladimir Poetin is sinds de invasie in Oekraïne door de rest van Europa collectief uitgespuugd. Als een vlieg die plotseling iemands mond is binnengevlogen.

Rusland heeft hele ladingen jonge soldaten, veelal onvoorbereid en slecht uitgerust, de oorlog ingestuurd en inmiddels zijn er, volgens Oekraïne althans, al zo'n 25.000 gesneuveld. Aan het begraven of repatriëren van lijken doen de Russen tot op heden vrijwel niet, dus zwerven de zielen van veel van die door Poetin misleide onnozelaars nu over de uitgestrekte Oekraïense vlaktes, niet in staat om de weg naar huis terug te vinden want waar ze precies (in) verzeild geraakt zijn weten ze meestal niet. De meesten van hen zijn afkomstig uit het arme Siberische deel van Rusland en behoren vaak tot etnische minderheden die, tot hun cultuur door de Sovjets zwaar werd verminkt, elk hun eigen specifieke vorm van sjamanisme kenden. Het begeleiden van verdwaalde en verwarde zielen naar de geestenwereld speelde in al die tradities een zeer belangrijke rol en de sjamanen die deze taak moesten verrichten brachten zichzelf gewoonlijk in trance door een tijd ritmisch op een grote platte trommel te slaan. Pas als ze op die manier een veranderde staat van bewustzijn bewerkstelligd hadden konden ze de 'andere wereld' binnengaan.

 


Jakoetische sjamaan. *2

Flaer Smin (Svetlana Kozlova) is een etnische Russin die in Kazachstan geboren is maar die tegenwoordig in Sint-Petersburg woont. Zij maakt muziek die in de categorie 'enigmatic, new age, chillout, ambient and future garage' valt. Haar compositie Alone in the dark deed me sterk aan het trommelen van sjamanen denken en daarom heb ik het stuk opgenomen in deze post. Misschien brengen de hypnotiserende klanken de zielen van al die dolende gesneuvelde Siberische soldaten - waarvan er velen ernstige oorlogsmisdaden hebben begaan, vaak nog afschuwelijker dan die in Irpin en Bucha - alsnog op het juiste spoor.
Met Flaer Smins eigen morele inborst is trouwens helemaal niks mis. Vladimir Poetins fascistoïde, revanchistische en paranoïde ideologie is duidelijk niet aan haar besteed. Op haar Facebookpagina schreef ze meteen al op 24 februari: "I'm speaking to all my listeners and subscribers... We are against this causeless useless war... The games of power should not affect the common people... It's regrettable and terrible. What is happening today defies logical explanation to anyone... No to war... Everyone needs peace..."

©Huub Drenth

 

Flaer Smin


https://soundcloud.com/flaer-smin

https://www.facebook.com/flaersmin2

Ook interessant: https://www.youtube.com/watch?v=4b-zje5IKIw

*1 Oekraïne won inderdaad. UK werd tweede, op de voet gevolg door Spanje. Nederland, met S10 (Stien den Hollander), eindigde als elfde.

*2 Het schilderij werd in 1926 vervaardigd door de Russische kunstenaar Ivan Popov, met toepassing van de grisailletechniek. Door de de vele grijstinten wordt de indruk gewekt dat de actie plaatsvindt in de nachtelijke uren. Met rollende ogen raakt de (Jakoetische) sjamaan langzaam in een toestand van trance.