woensdag 18 mei 2022

Kolonel b.d. Mikhail Khodarenok




 

Een heer van stand

In Rusland is liegen en bedriegen door politici en ambtenaren de gewoonste zaak van de wereld. Net zoals stelen uit de staatskas. Op alle niveaus vindt dat plaats - ook in het leger - en geen haan die ernaar kraait. Kortom: corruptie alom. Daarom vertrouwt niemand in dat land de eigen bestuurders en vertrekken verstandige lieden liever naar het buitenland. Volgens de Russische propaganda is Moskou in Oekraïne aan de winnende hand en lijden de Oekraïense 'nazi's' aan de lopende band zware verliezen. De meeste Russen geloven dat soort verhalen; dat het momenteel precies andersom gesteld is op het slagveld wordt door de media, op last van Vladimir Poetin en het gespuis rondom hem, systematisch verzwegen.

Maar gelukkig bestaan er in Rusland ook nog steeds mensen die zich door al die lariekoek niet laten intimideren. Die er dwars doorheen kijken, zogezegd. Gisteren hield kolonel b.d. Mikhail Khodarenok (68), voormalig commandant bij de luchtmacht en tegenwoordig een gezaghebbend militair analist, op de Russische staatstelevisie een nogal opvallend relaas. Hij bracht in het programma 60 Minutes, zonder veel omwegen, de pijnlijke waarheid te berde: namelijk dat Rusland er uitgesproken slecht voor staat in Oekraïne.

 

Olga Skabejeva

De openhartige uitspraken van Mikhail Mikhailovich Khodarenok sloegen bij de andere panelleden in als een bom; zelfs de altijd lichtelijk hysterische presentatrice Olga Skabejeva - ook wel de 'Iron Doll of Putin TV' genoemd - wist hem niet van zijn stuk te brengen met haar interrupties over de veel grotere professionaliteit en slagkracht van de Russen en de 'internationale' steun van India en China.*1 "De situatie voor ons zal eerlijk gezegd nog verder verslechteren," voorspelde de gepensioneerde kolonel op kalme toon, "de Oekraïense strijdkrachten kunnen een miljoen mensen onder de wapenen brengen, indien ze qua uitrusting in voldoende mate gesteund worden door het Westen, en al die mensen zijn bereid om zich dood te vechten voor hun land."

Khodarenok wilde ook graag nog wat kwijt over de mogelijke toetreding van Zweden en Finland tot de NATO. “We moeten realistisch blijven, zowel vanuit politiek als militair standpunt. Als we dat niet doen, zal de realiteit ons op een dag keihard inhalen. We moeten niet met raketten richting Finland beginnen te dreigen, dat is gewoonweg lachwekkend. Het grootste probleem is dat we op geopolitiek vlak geïsoleerd staan. Praktisch de hele wereld is tegen ons, ook al willen we dat zelf niet toegeven. We moeten die situatie oplossen.”*2

©Huub Drenth



Russische tank.
  

*1 Olga Skabejeva staat sinds 28 februari jl. op de lijst van Russische oligarchen tegen wie sancties zijn afgekondigd. Zij is getrouwd met Poetin-propagandist Evgeni Popov.

*2 Een dag later verscheen kolonel Mikhail Khodarenok opnieuw in hetzelfde tv-programma. Dit keer 'nuanceerde' hij zijn vorige uitspraken enigszins. Hij benadrukte dat hij niet bedoeld had dat Oekraïne de strijd zou kunnen winnen en ook prees hij de Russische legerleiding uitvoerig. Er viel duidelijk angst waar te nemen in zijn ogen, dus ongetwijfeld had hij in de tussentijd de geheime dienst op bezoek gehad. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=yVHctkpNu24