woensdag 24 augustus 2022

Explosieve ontwikkelingen




 

Belogorod
Vandaag viert men in Oekraïne onafhankelijkheidsdag. Het toeval wil dat ook vandaag precies een half jaar geleden de oorlog met Rusland begon. Of, zoals Vladimir Putin het noemt, dat er een 'speciale militaire operatie' richting Kiev van start ging. Inmiddels voert ook Oekraïne met grote regelmaat speciale militaire operaties op 'Russisch' grondgebied uit en die zijn, in tegenstelling tot die van hun tegenstander, wel bijzonder succesvol, zoals een aantal recente aanslagen op militaire doelen op de Krim bijvoorbeeld. Bovenstaande foto van 19 augustus jl. getuigt daar ook van; wat er te zien valt is de brand in een munitiedepot in de oblast Belogorod, zo'n zestig kilometer over de grens met Rusland.
Men zegt vaak dat de waarheid het eerste slachtoffer van een oorlog is maar of dat ook voor Rusland geldt valt te betwijfelen. Voordat de oorlog begon was 'waarheid' in die contreien immers ook al een volkomen leeg begrip. Volstrekte lariekoek, daar werd de bevolking al jarenlang voortdurend mee bestookt, nog in extremere mate zelfs dan in de tijd van de Sovjet Unie. Je hoeft alleen maar te denken aan de leugens die, op last van het Kremlin, nog steeds worden verspreid over het neerhalen van vlucht MH17 om van die praktijken een enigszins invoelbaar beeld te krijgen. Er vindt aan de lopende band geschieds-vervalsing plaats, een vorm van taalverkrachting die zijn weerga niet kent. Iets dergelijks gebeurt nu ook weer met Oekraïne: dat land wordt 'bevrijd', van 'nazi's' nota bene, door het volkomen in puin te schieten en massaslachtingen aan te richten. Een 'broedervolk', zo noemen ze in Rusland de Oekraïeners trouwens nog steeds...     

 


 
Daria Dugina

Een heel ander soort explosie dan die in Belogorod deed zich overigens op zaterdag 20 augustus iets buiten Moskou voor. Daar kwam, door een autobom, de 29-jarige journaliste Daria Dugina om het leven. Het betrof hier de dochter van Alexander Dugin, een oerconservatieve Russische filosoof en ideoloog aan wie Vladimir Putin veel van zijn megalomane, imperialistische en fascistoïde gedachtegoed ontleent. Tijdens een rouwplechtigheid een paar dagen later verklaarde Dugin - die ooggetuige was van de ontploffing waarbij Daria het leven liet - dat Rusland nu wel de oorlog in Oekraïne moest winnen want dan was haar dood niet voor niets geweest. Aangezien de bom waarschijnlijk voor hem bestemd was is de kans echter groot dat hij die dag niet meer zelf zal meemaken.

En dan zijn er natuurlijk nog de gasprijzen. Sinds Putins inval in Oekraïne kenden die een explosieve ontwikkeling, wat op zich niet vreemd is want het meeste gas dat in de EU gebruikt wordt komt uit Rusland. Tsaar Vladimir Putin bepaalt hoeveel we nog krijgen, daar komt het op neer, en vanzelfsprekend wordt dat steeds minder. Hetgeen vervolgens weer tot verdere prijsstijgingen leidt en steeds meer huishoudens in de problemen brengt. Inmiddels raakt de oorlog dus het leven van zo'n beetje elke Europeaan. Waarschijnlijk zelfs van de hele wereldbevolking. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat Putin de strijd aan het winnen is. Integendeel.

©Huub Drenth