dinsdag 26 september 2023

Solveigs Sang - Sissel Kyrkjebø

 

 

 

Kanske vil der gå både Vinter og VårOg næste Sommer med og det hele ÅrMen engang vil du komme det véd jeg visstOg jeg skal nok vente for det lovte jeg sidst
Gud styrke dig hvor du i Verden gårGud glæde dig hvis du for hans Fodskammel stårHer skal jeg vente til du kommer igenOg venter du histoppe vi træffes der min Ven

 

***

Wellicht gaat een winter voorbij, en de lente erna
de zomer die erop volgt, en zelfs het hele jaar
maar eens kom je terug, dat beeld heerst in mijn hoofd
en
tot dan zal ik op je wachten, zoals ik heb beloofd
behoede je, waar je ook mag gaan
God zegene je, als je knielt om tot Hem te bidden
Ik zal hier wachten tot je terugkomt
En als je boven wacht, dan zullen we elkaar daar weer ontmoeten, mijn vriend!
https://lyricstranslate.com/en/solvejgs-lied-solvejgs-lied.html
Moge God je kracht geven, waarheen je ook gaat
laat Hij je verblijden als je voor zijn voetenbank staat
ik zal hier op je wachten tot je er weer bent
en wacht jij al boven dan zie ik je daar, mijn lieve vent




Henrik Ibsen en Edvard Grieg

 

Solveig en Peer Gynt

Peer Gynt is de titel van een toneelstuk dat de Noor Henrik Ibsen (1828-1906) in 1867 schreef en waarvoor zijn landgenoot Edvard Grieg (1843-1907) de muziek componeerde. De première vond in 1876 plaats in Christiania, het huidige Oslo, en het stuk was meteen al een groot succes. Grieg heeft in 1886 uit de toneelmuziek twee suites samengesteld: Opus 46 en Opus 55, van de tweede suite maakt ook Solveigs Sang deel uit.
Het verhaal schetst in drie fasen het leven van de arme dorpsjongen Peer Gynt die aanvankelijk liegend en klaplopend door het leven gaat, daarna alleen maar geld en genot najaagt, maar op latere leeftijd zijn leven overziet en tot inkeer komt. Als jongeman schaakt hij zijn buurmeisje Ingrid op haar huwelijksdag en brengt met haar, op een zeer passievolle manier, de nacht door. Vanwege die schandelijke gebeurtenis wordt hij door de dorpsgemeenschap verstoten en vlucht hij de bergen in, waar Solveig, een domineesdochter die verliefd op hem is, naar hem op zoek gaat. In de bergen ontmoet hij een trol die zich 'de bergkoning' noemt. Hij slaat opnieuw op de vlucht als de zwangere dochter van de trol met hem wil trouwen en bouwt voor zichzelf een hut in de wildernis. Daar vindt Solveig hem uiteindelijk. Ze wil voortaan bij hem wonen, maar als vervolgens het door hem in de steek gelaten trollenmeisje opdaagt, en hem met zijn halfbloed 'trollenkind' confronteert, gaat hij er wederom vandoor en blijft Solveig eenzaam achter.

In de tweede levensfase is Peer Gynt een man van omstreeks zestig die op een gewetenloze manier in Noord-Afrika fortuin heeft gemaakt, onder meer in de slavenhandel, terwijl Solveig in de Noorse bergen nog steeds wacht op zijn terugkomst. In de derde levensfase beseft Peer dat hij tegen zijn 'ware ik' gezondigd heeft, waarna hij alsnog terugkeert naar Solveig en haar om vergeving vraagt. In haar armen valt hij daarna in slaap.

De scene waarin zij haar beroemde lied zingt maakt deel uit van het vierde bedrijf; in die akte verblijft Peer inmiddels in een Egyptisch gekkengesticht en verplaatsen de gebeurtenissen op het toneel zich naar de berghut waar Solveig zit te spinnen.*1

 

 

Op bovenstaande foto is Thora Hansson (1848-1917) te zien, zij speelde in 1876 de allereerste Solveig. Sissel Kyrkjebø's uitvoering van Solveigs Sang vond plaats in 1991, tijdens de feestelijkheden ter gelegenheid van de inauguratie van koning Harald en koningin Sonja. Noors is Sissels moedertaal en dat is goed te horen.


Huub Drenth

  

*1 De inhoud van de tekst over de lotgevallen van Peer Gynt heb ik voor een groot deel ontleend aan de blog Elly Bart: Singing traveller. De Nederlandse vertaling van het lied is van mijn hand. Zie ook Wikipedia.