zaterdag 9 september 2023

Esther gewipt

 

Bericht van het politbureau:

 


 

Beste partijgenoot,

 

Tot onze grote spijt moeten we je het volgende laten weten.

 

Het partijbestuur van de Partij voor de Dieren heeft besloten om Esther Ouwehand niet aan het partijcongres voor te dragen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Eerder is in de media aangekondigd dat het partijbestuur het voornemen had om Esther voor te dragen. Sindsdien zijn echter signalen en informatie ontvangen die wijzen op schendingen van integriteit door Esther. Hiervan zijn meerdere meldingen gedaan bij de integriteitssecretaris van de partij, volgens de procedure die is vastgelegd in de meldregeling die de partij kent. Voor het uitvoeren van het integriteitsonderzoek wordt een externe ad-hoc integriteitscommissie ingesteld.

 

Wij betreuren het dat we deze beslissing hebben moeten nemen.

De kandidatencommissie zal volgende week een nieuwe kandidaat-lijsttrekker selecteren.

Met vriendelijke groet,
Het partijbestuur

 

(Ontvangen vandaag, 15.03 uur.)

 

De Telegraaf, vandaag, 16.00 uur:

Op X reageren meerdere PvdD-leden en politici kritisch en vol ongeloof op het besluit. „Het bestuur verdraait de feiten, betrekt de leden niet, en graaft hun eigen graf”, schrijft Wesley Pechler, fractievoorzitter voor de partij in Groningen „Motie van wantrouwen tegen voltallige bestuur op het congres van 24 september. Vierkant achter Esther Ouwehand.”

Ook jongerenorganisatie van de partij, Pink!, wil dat het partijbestuur zijn biezen pakt. „Wij staan voor 100% achter Esther en willen dat het bestuur zo snel mogelijk opstapt.” Het Amersfoortse raadlid Natanja Vreugdenhil spreekt van ’karaktermoord’ op Ouwehand, het Gelderse partijlid Bart Kuijer legt zich daar evenmin bij neer: „We fixen dit op het congres.”