zaterdag 17 februari 2024

Blue skies or pain





So, so you think you can tellHeaven from hell?Blue skies from pain?Can you tell a green fieldFrom a cold steel rail?A smile from a veil?Do you think you can tell?

 

Nu ook Navalny geëlimineerd

Gisteren werd bekend dat Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd is overleden. Hij was in zijn rol van anti-corruptie-activist één van de bekendste critici van Vladimir Putin, en tegelijkertijd ook zijn grootste politieke tegenstander. Navalny overleefde in augustus 2020 een vergiftiging met het neurotoxine novitsjok en belandde, na zijn herstel in Duitsland en terugkeer naar Rusland, in januari 2021 meteen in de cel. Sindsdien bracht hij het merendeel van de tijd door in eenzame opsluiting.

Hij overleed in een Siberische strafkolonie vlak bij de poolcirkel, op bijna 2000 kilometer afstand van Moskou. Er werd gemeld dat hij, na het maken van een wandeling, plotseling onwel geworden was en dat pogingen om hem te reanimeren niet meer hadden mogen baten. Wereldwijd is er met grote ontsteltenis en afschuw gereageerd op zijn dood.

De moeder van Aleksej Navalny reist vandaag af naar het strafkamp waar haar zoon is overleden, samen met Navalny's advocaat. Ze benadrukte dat hij, toen ze hem eerder deze week bezocht, nog 'levend, gezond en vrolijk' was.

 

 

Een halve minuut

De Russische autoriteiten hebben gisteravond de bevolking aangeraden om zich afzijdig te houden van betogingen die zich eventueel naar aanleiding van Navalny's dood gaan voordoen. De openbaar aanklager in Moskou sprak de waarschuwing uit dat dergelijke bijeenkomsten 'niet goedgekeurd en derhalve illegaal zijn' en dat deelname bijgevolg zeer onprettige consequenties kan hebben.

In de Russische media wordt de dood van Navalny niet breed uitgemeten. Volgens een Ruslandkenner van BBC News werd er in de belangrijkste avonduitzending van een Russische staatszender slechts gedurende 28 seconden aandacht aan de dood van de oppositieleider besteed. Er werd een verklaring van het gevangeniswezen voorgelezen. De totale duur van het bulletin bedroeg zo'n drie kwartier.


HD. Bronnen: RTL Nieuws en Wikipedia