zondag 17 maart 2024

Het uur van de waarheid



 

Met vuur en jodium

Nu de derde en laatste verkiezingsdag in Rusland ingaat, houdt het Kremlin de adem in: zal een deel van de bevolking thuis blijven, uit protest tegen Vladimir Putins bewind? Het opkomstpercentage is zeer belangrijk voor Putin, want zo kan hij laten zien dat de overgrote meerderheid van de bevolking hem steunt. Spannend zijn de verkiezingen niet, de uitslag staat immers al vast: hij gaat met hoge cijfers winnen en begint vervolgens aan zijn vijfde termijn als president.

Op verschillende plekken verlopen de verkiezingen wel enigszins onrustig. In een aantal stembureaus werd brand gesticht. Ook werd er jodium in stembussen gegoten. In Sint-Petersburg werd een 21-jarige vrouw gearresteerd omdat ze een molotovcocktail naar een stembureau had gegooid.

 

Yulia Navalnaya, vandaag om 12 uur in Berlijn.

Oproep vanuit het graf

Ook wacht het Kremlin met spanning af hoe groot de toeloop zal zijn bij de stembureaus vandaag om 12.00 uur. Oppositieleider Aleksej Navalny had namelijk, vlak voor zijn dood vorige maand, opgeroepen om op 17 maart massaal naar de stembureaus te komen, en wel precies op het middaguur.

Wat zijn weduwe Yulia Navalnaya betreft mogen de Russen alles met hun stembiljet doen, zolang ze maar niet op Putin stemmen. "Je kunt het ongeldig maken. Je kunt er ook met grote letters 'Navalny' op schrijven. Ook kun je op een van de drie andere kandidaten stemmen. Zelfs als je het absoluut niet zinvol acht om je stem uit te brengen, kun je je gewoon bij de rij aansluiten. Waarna je uiteindelijk vanzelfsprekend niet het stembureau hoeft binnen te gaan."

Navalny's dood lijkt in elk geval duidelijk te hebben aangetoond dat er een sterk anti-Kremlinsentiment bestaat onder een deel van de Russische bevolking, met name in de grote steden. Na zijn overlijden ontstonden er samenscholingen en ook kwamen er honderden mensen naar zijn begrafenis. Ook nu worden er bij zijn graf nog elke dag bloemen neergelegd.

Omdat Rusland maar liefst elf tijdzones kent, kan het op elf verschillende momenten druk worden bij de stembureaus. In de meest oostelijke regio Kamtsjatka brak het middaguur al om 01.00 uur Nederlandse tijd aan. In Moskou en Sint-Petersburg is dat om 10.00 uur.

Bronnen: o.a. RTL Nieuws



Stembureau in Moskou, vandaag omstreeks 12 uur.