zaterdag 24 juni 2023

Speciale militaire operatie № 2




Er is momenteel intern gedonder in Rusland. Wagner-baas Jevgeni Prigozjin is gisterenavond in opstand gekomen tegen het Russische leger van minister Sjojgoe en stafchef Gerasimov, en dus indirect eveneens tegen president Vladimir Putin. Dat gebeurde na een raketbeschieting door de reguliere strijdkrachten op een Wagner-legerkamp aan het front. Hij heeft inmiddels het Russische militaire hoofdkwartier in Rostov aan de Don bezet, plus een basis in Voronezj, en is nu bezig naar Moskou op te trekken. Die colonne van 400 legervoertuigen is al onder vuur genomen door Russische gevechtshelikopters - waarvan Wagner er zeven neerhaalde, en ook nog een jachtvliegtuig - escalatie ligt derhalve op de loer. Aan de rebellerende Wagner-huurlingen is door Moskou gratie beloofd, mits ze meteen de wapens neerleggen. Als ze op dat aanbod ingaan zal Prigozjins hoofd binnenkort ongetwijfeld op een spies boven de toegangspoort van het Kremlin te bewonderen zijn.
Ik merk dat ik er tamelijk onverschillig onder ben, het betreft hier immers een machtsstrijd tussen een stelletje gewetenloze maffiosi die alleen maar op persoonlijk gewin uit zijn. Dieven en moordenaars die allemaal onder de paraplu van 'capo di tutti capi' Vladimir Vladimirovitsj Putin opereren. Of er daadwerkelijk van een staatsgreep sprake is betwijfel ik dan ook ten zeerste. Wel hoop ik dat Oekraïne, door de ontstane chaos, van de verzwakte positie van de Russen kan profiteren en de komende dagen een bres in de vijandelijke linies weet te slaan.
Het lijkt me duidelijk dat Vladimir Putin de film Stalker van Andrej Tarkovski nooit heeft gezien. Was dat wel het geval geweest dan zou hij, in plaats van Oekraïne binnen te vallen, die dag gewoon in bed zijn blijven liggen en in de lente een lange voettocht naar een ver pelgrimsoord hebben gemaakt, zich onderwijl bezinnend over de essentie van het leven.


©Huub Drenth


 


 

Foto: Henri Cartier-Bresson, Mexico 1963.

Zie ook mijn posts van 17 september 2022, 25 juni 2023 en 23 augustus 2023.