woensdag 23 augustus 2023

Putins wraak




Deze drone is uit de lucht geschoten, zegt de vrouw. Ze heeft twee knallen gehoord. Als ze richting de zwarte rookpluim loopt meldt ze dat er nog steeds brokstukken naar beneden komen.


RTL Nieuws, 23 augustus 2023, 21.45 uur

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin is omgekomen bij een vliegtuigcrash in Rusland. Dat bevestigt een Telegram-account dat aan zijn huurlingenleger gelinkt is. Duidelijk was al dat zijn naam op de passagierslijst stond van een toestel dat eerder vandaag crashte op weg van Moskou naar Sint-Petersburg en ook dat niemand de crash zou hebben overleefd. Het officiële Telegram-kanaal van Wagner blijft nog stil.

"Een ware patriot van het moederland is gestorven als gevolg van de acties van verraders van Rusland", meldt het Telegramaccount Grey Zone. "Maar zelfs in de hel, zal hij de beste zijn."

Volgens correspondent Olaf Koens lijkt het er sterk op dat het toestel is neergeschoten door de Russische luchtafweer (waarschijnlijk was het een bom, HD) en dat president Poetin nu heeft afgerekend met Prigozjin. "Dit is de wraak van Poetin. Het is vandaag op de kop af twee maanden geleden dat Wagner in opstand kwam. Poetin duldt geen tegenspraak. De meeste tegenstanders van de president zijn om het leven gekomen. Het lijkt er sterk op dat dat nu ook is gebeurd." 

Prigozjins Wagner Groep kwam eind juni korte tijd in opstand tegen de Russische legerleiding. De huurlingen namen een legerbasis in Rostov in en rukten op naar Moskou. De Russische president Vladimir Poetin sprak van hoogverraad. De opmars stopte na bemiddeling van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Prigozjin week kort uit naar Belarus.

Sindsdien werd er al veelvuldig rekening mee gehouden dat Prigozjins dagen geteld waren. Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden liet duidelijk blijken dat hij ervan uitging dat de Russische geheime diensten vroeg of laat zouden proberen Prigozjin te vermoorden. "Als ik hem was, zou ik erg voorzichtig zijn met wat ik eet", zei Biden vorige maand.


HD




Zie ook mijn posts van 17 september 2022 en 24 juni en 25 juni jl.

Cartoon: Maarten Wolterink.