donderdag 10 augustus 2023

Apocalypse





Ik zag een andere machtige engel uit de hemel neerdalen. Een wolk omhulde hem en de regenboog was om zijn hoofd. Zijn gezicht was als de zon en zijn benen waren als zuilen van vuur. Hij hield een kleine geopende boekrol in zijn hand. Hij zette zijn rechtervoet op de zee en zijn linkervoet op het land. Hij riep met een luide stem, zoals een leeuw brult, en daarna lieten de zeven donder­­slagen hun stem horen. Ik wilde opschrijven wat ze gezegd hadden maar een stem uit de hemel zei tegen mij: Wat de zeven donderslagen gezegd hebben moet je geheimhouden. Schrijf het niet op.

Openbaringen 10: 1 - 4

 

De Apokalyps of Openbaring van Johannes is een ingewikkeld en mysterieus geschrift. Het is het enige boek van het Nieuwe Testament met een profetisch karakter, en dat ook nog eens in een heel aparte categorie aangezien het hier een eindtijdprofetie betreft. De toepassing van deze specifieke literatuurvorm begon in de tweede eeuw v. Chr., met het bijbelboek Daniël, en werd later ook door de eerste christenen nog volop benut. Van al die profetieën werd alleen deze, van een zekere Johannes van Patmos, opgenomen in de canon van de Heilige Schrift.

De teksten zijn boodschappen voor ingewijden, niet zelden ontstaan in tijden van hevige onderdrukking en vervolging en daarom, qua sfeer, doorgaans nogal duister en geheimzinnig. Een geliefd stijlmiddel is het visioen, waarin engelen vaak een hoofdrol vervullen.

 


 

 

 

 

 

 

 

©Huub Drenth