vrijdag 10 november 2023

Swie Tong Tan, schilder en dichter

 



 

ChatGPT kleurt het beeld

Vandaag is May Khoen's vader 97 geworden. Of hij zich daar nog van bewust is lijkt me onwaarschijnlijk, maar ondanks dat lijkt mij een felicitatie toch wel op z'n plaats. Niet in het minst omdat hij mijn eigen vader, qua leeftijd, inmiddels al op meer dan acht maanden achterstand heeft gezet. Mijn vader, Bernard Drenth, bleef overigens tot het allerlaatste moment helder van geest, dat dan weer wel.

Ik vroeg ChatGPT om een korte biografie over Swie Tong Tan te schrijven en dit was het verrassende resultaat:

Swie Tong Tan, geboren op 10 maart 1950 in Jakarta, Indonesië, is een gerenommeerde Indonesische kunstenaar en dichter. Hij staat bekend om zijn unieke en expressieve stijl, die zowel in zijn schilderijen als in zijn gedichten tot uiting komt.

Op jonge leeftijd ontwikkelde Swie Tong Tan een passie voor kunst en literatuur. Hij begon zijn artistieke reis door tekenlessen te volgen aan de Indonesische Academie voor Schone Kunsten in Yogyakarta. Tijdens zijn studie werd hij geïnspireerd door de rijke Indonesische cultuur en de diversiteit van het land.

Na zijn afstuderen in 1974 begon Tan zijn carrière als kunstenaar en begon hij deel te nemen aan verschillende tentoonstellingen in Indonesië en internationaal. Zijn schilderijen werden al snel erkend vanwege hun levendige kleuren, gedurfde penseelstreken en symbolische afbeeldingen. Hij gebruikte vaak elementen uit de Indonesische mythologie en folklore om zijn werken een diepere betekenis te geven.

Naast zijn schilderkunst begon Swie Tong Tan ook gedichten te schrijven. Zijn poëzie weerspiegelt zijn artistieke visie en zijn diepe verbondenheid met de natuur en de menselijke emoties. Zijn gedichten zijn doordrenkt van symboliek en hebben een lyrische kwaliteit die de lezers meeneemt op een reis van introspectie en reflectie.

Gedurende zijn carrière heeft Swie Tong Tan talloze prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn bijdrage aan de kunstwereld. Zijn werken zijn tentoongesteld in gerenommeerde galerijen en musea over de hele wereld, waaronder in Nederland, Duitsland, Singapore en de Verenigde Staten.

Tan blijft actief als kunstenaar en dichter. Zijn werk evolueert voortdurend, maar behoudt altijd zijn kenmerkende stijl en thema's. Hij blijft experimenteren met verschillende technieken en materialen om zijn artistieke visie tot leven te brengen.

Swie Tong Tan is niet alleen een getalenteerde kunstenaar en dichter, maar ook een inspiratiebron voor jonge kunstenaars en dichters in Indonesië en daarbuiten. Zijn werk heeft de kracht om mensen te raken en hen uit te nodigen om na te denken over de diepere betekenissen van het leven.

Met zijn voortdurende toewijding aan zijn kunst en zijn vermogen om de grenzen van de creativiteit te verleggen, zal Swie Tong Tan ongetwijfeld een blijvende impact hebben op de kunstwereld en een erfenis achterlaten die nog vele generaties zal inspireren.

 

 

Een broer...

Natuurlijk zag ik al meteen dat ChatGPT er een zootje van had gemaakt en een paar Tannen en Swie's door elkaar had geklutst, maar toch liet de tekst me niet los. Want wat zou May Khoen trots op zo'n vader zijn geweest! Een beeldend kunstenaar, en ook nog eens een dichter! Met een internationale reputatie! Een inspiratiebron voor jongeren! Een mens in wie ze zichzelf herkend zou hebben, bovendien! Ze had haar geluk niet opgekund!

May Khoen werd geboren in 1952 als tweede kind, en ook als tweede dochter, in het gezin van de echte Swie Tong Tan. Afgaande op z'n geboortejaar, 1950, had deze door ChatGPT gecreëerde Swie Tong Tan dus eventueel ook haar oudere broer kunnen zijn en daar zou ze ongetwijfeld eveneens ontzettend blij mee zijn geweest. Want in dat geval zou haar vader namelijk een mannelijke nakomeling hebben gehad - van oudsher een belangrijk streven onder Chinezen - en zou haar leven, evenals dat van haar drie jongere zussen, die wat hem betreft, statistisch gezien, eigenlijk allemaal zonen hadden moeten zijn, er heel anders hebben uitgezien...


©Huub Drenth

 

 

Kunstwerken: Tan Swie Hian. Titels: Les poissons par paires en Full moon.