donderdag 7 januari 2021

American Nero

  

 

Facts first

Er vonden de afgelopen 48 uur twee belangrijke historische gebeurtenissen plaats in de VS. Eergisteren werden in de, voorheen Republikeinse, staat Georgia twee Democratische vertegenwoordigers voor de Senaat in Washington gekozen en gisteren trok een meute van Trump-aanhangers, opgehitst door een toespraak van de inmiddels volledig doorgedraaide president, van het Witte Huis naar Capitol Hill om daar aan het Congres hun ongenoegen over de uitslag van de presidentsverkiezingen te laten blijken. Eenmaal ter plekke aangekomen braken ze door het zwakke cordon van beveiligers heen en begonnen vervolgens in het Capitool eerst hun woede te koelen op het bewakingspersoneel en daarna op de ramen, de deuren en het meubilair.

 

 

De verzamelde vergadering van Senaat en Huis van Afgevaardigden, bijeengeroepen om de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen november officieel te bevestigen, moest onderbroken worden omdat de situatie voor de aanwezige politici te gevaarlijk werd. Een van de betogers, een vrouw, kwam om het leven door politiekogels. Ook een agent overleefde het geweld van de woedende aanvallers niet. Drie betogers bezweken in het gedrang dat gepaard ging met de bestorming. Een paar uur later was de orde weer hersteld en kon de geschorste vergadering voortgezet worden. Geheel volgens de regels werd Joe Biden, door Trumps vice-president Mike Pence, uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Op 20 januari vindt de inauguratie plaats en door de twee senaatszetels uit Georgia beschikken de Democraten nu niet alleen over een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden maar ook in de Senaat.

Nu maar zien wat voor waanzinnige acties Donald Trump en zijn aanhang van fascisten, racisten en complotdenkers de komende dertien dagen nog meer in petto hebben.

   
Trump-aanhanger achter het bureau van Nancy Pelosi.


©Huub Drenth