zondag 1 januari 2023

Veul haail en zegen




sikkom: bijna, apmoal: allemaal, denk: gedachte *


Wens je iemand ‘een gelukkig nieuwjaar’ of ‘een Gelukkig Nieuwjaar’?

‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ ligt het meest voor de hand. Wie op een kerst- of nieuwjaarskaart hoofdletters sprekender vindt, kan ook kiezen voor ‘een Gelukkig Nieuwjaar’.

In ‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ betekent nieuwjaar zoveel als ‘het nieuwe jaar’, ‘het jaar dat pas is begonnen of binnenkort begint’. Deze wens staat dus gelijk aan ‘Ik wens je een gelukkig 2023.’

Op voorbedrukte wenskaarten zijn hoofdletters tamelijk gangbaar. Bijvoor-beeld: ‘Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar’. De hoofdletters hebben hier geen duidelijke functie, maar er is weinig bezwaar tegen. Dankzij de hoofdletters komt de wens misschien wat plechtiger en nadrukkelijker over.

In zinnen als ‘We beginnen weer aan een nieuw jaar’ en ‘Ik probeer van een nieuw jaar echt een nieuw begin te maken’ zijn nieuw en jaar losse woorden, maar in de context van nieuwjaarswensen is nieuwjaar één woord. Het fungeert dan als een vast geheel. Ook in een zin als ‘Het is nog maar net nieuwjaar en hij is zijn goede voornemens alweer vergeten’ is het één woord.

Het losse woord Nieuwjaar (met een hoofdletter) komt ook voor: dat duidt de feestdag 1 januari aan (bron: Onze Taal).
 

Happy New Year!   Gott Nytt År!   Gelukkig Nieuwjaar!


 
 
 
 
 
 
Aruba, omstreeks 1960. Helemaal rechts:
May Khoen. Links haar zusjes Ling en
Mayke, plus haar moeder en oma.
 
Huub Drenth


* Nijjoar is een nummer van Marlene Bakker, een zangeres die in de Groningse streektaal zingt. Zie ook Waarkhanden en Doe waaist beter.