donderdag 23 november 2023

May Khoen's voorouders ~ deel 16



Tan Hway An (1901-1965)
 

Japanse internering

Onlangs bereikte mij het bericht dat Tan Hway An, May Khoen's grootvader, tijdens de oorlog door de Japanners geïnterneerd was geweest. Waar nog aan toegevoegd werd 'dat hij niet gemarteld was'. Een van de trouwste volgers van mijn blog was dat te weten gekomen. Hoe lang die internering had geduurd, of waar hij precies gevangen had gezeten, werd er helaas niet bij vermeld. Al vanaf het begin van mijn naspeuringen naar hem had ik een vermoeden gehad van zo'n eventuele detentie, maar in de digitale archieven had ik daar nooit bewijs voor kunnen vinden. En nu was er dus ineens, ongevraagd, een bevestiging van dat vermoeden.*1

Vanaf begin jaren dertig was Tan Hway An bestuurslid van de Semarangse Hua Chiao Tsing Nien Hui geweest. Doel van de vereniging was het etnisch bewustzijn van Chinese jongeren in Nederlands-Indië te versterken. De beweging was sterk op China gericht, waar op dat moment de nationalistische Kwomintang van Chiang Kai-shek en de communisten van Mao Zedong in een burgeroorlog verwikkeld waren (in 1936 sloten ze een wapenstilstand vanwege de toenemende Japanse dreiging). Ook was hij lid geworden van de plaatselijke afdeling van de Tiong Hoa Hwee Koan, een organisatie die in 1900 opgericht was met het doel om het confucianistische gedachtegoed onder de in Nederlands-Indië woonachtige Chinezen in ere te herstellen en daartoe overal in de archipel Chinese scholen oprichtte. In 1938 had hij, als lid van die organisatie, steun verleend aan het inzamelen van geld voor de burgerslachtoffers van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Nadat de Japanners zes jaar eerder Mantsjoerije hadden ingelijfd was die strijd in 1937 in volle hevigheid langs de oostkust van China losgebarsten en zou vervolgens, mede door de vele oorlogsmisdaden van het Japanse leger, 17 miljoen Chinezen het leven gaan kosten.*2

 

Sook Ching

Eind februari 1942, twee maanden nadat ze Maleisië waren binnengevallen, werden er in die Britse kolonie door de Japanners zo'n 45.000 (voornamelijk) mannelijke Chinese ingezetenen 0m het leven gebracht. In Singapore, waar de massamoord de geschiedenis in zou gaan als 'Sook Ching' (Suqing, uitroeiing, zuivering), ging het om minstens 25.000 dodelijke slachtoffers. Simpelweg omdat ze van anti-Japanse activiteiten werden verdacht. Of dat ook daadwerkelijk zo was deed niet ter zake. De Japanners beschouwden 'China en de Chinezen' als het grootste obstakel in hun streven om geheel Oost-Azie aan zich te onderwerpen en lieten daarom geen enkel middel onbeproefd om elke eventuele tegenwerking uit die hoek al bij voorbaat de kop in te drukken. Daarnaast ging er van hun meedogenloze manier van optreden natuurlijk veel intimidatie naar de rest van de bevolking uit.  
Waarschijnlijk is Tan Hway An, op basis van zijn bovengenoemde pro-Chinese lidmaatschappen en activiteiten - en eveneens omdat zijn bedrijf zakelijke banden met de vroegere kolonisator onderhield - medio 1942 door de Japanners gevangen genomen en vervolgens geïnterneerd. Mogelijk ook een periode in Burgerinterneringskamp IV in Tjimahi, een garnizoenstad niet ver van Bandung, aangezien daar na verloop van tijd de meeste Javaanse Chinezen werden ondergebracht.

Als hij buiten Java had gewoond valt niet uit te sluiten dat ook hij na zijn aanhouding door de Kempeitai, de Japanse militaire politie, zou zijn gemarteld en geëxecuteerd, net zoals veel 'activistische' Chinezen in Maleisië en Singapore was overkomen. Hij had echter het geluk dat de Japanse machthebbers besloten om op Java, ten aanzien van de Chinese bevolking, een minder repressief beleid te voeren dan in de overige bezette gebieden. De Japanners hoopten dat deze mildere benadering hen zou helpen bij de exploitatie van Java's economische bronnen en het in stand houden van de lokale economie.*3 Dat Tan Hway An de Japanners dankbaar was voor deze 'coulante opstelling' valt echter te betwijfelen, vermoedelijk koesterde hij net zo'n diepe haat tegen hen als alle andere geïnterneerden, uit welke etnische groep dan ook.*4 Wat trouwens even sterk gold voor de rest van de Indische bevolking.*5


©Huub Drenth

 

Voormalig interneringskamp Tjimahi IV.

 

*1 In deel 10 over May Khoen's voorouders is informatie te vinden over de levensloop van Tan Hway An.

*2 Ga naar mijn post van 15 augustus 2019 voor meer details over de Tweede Chinees-Japanse Oorlog, of bekijk dit filmpje over De slachting van Nanking. Op 15 augustus 1945 kwam er ook aan deze oorlog officieel een einde, waarna er al spoedig opnieuw een bloedige burgeroorlog tussen de Chinese communisten en nationalisten uitbrak.

*3 Voor een uitgebreide beschrijving van de implicaties van de Japanse bezetting voor de Chinese gemeenschap in Nederlands-Indië verwijs ik de geïnteresseerde lezer naar hoofdstuk 5 (pag. 99-124) van Patricia Tjiook Liems boek Chinezen uit Indonesië (Zutphen, 2022).

*4 Vele duizenden welgestelde Chinezen in Nederlands-Indië zaten in een zeer hachelijke positie tijdens de Japanse bezetting. Niet alleen omdat ze, per definitie, verdacht werden van anti-Japanse en pro-Nederlandse sentimenten, maar eveneens omdat ze een geliefd doelwit vormden voor de bezetter vanwege hun geld en bezit. Het zogeheten 'Pontianak complot' vormt daar een goede illustratie van. In september 1943 arresteerde de Japanse militaire politie, in Pontianak op Borneo, honderden Indonesische bestuursambtenaren, artsen, Chinese handelaren en familieleden van de sultan. Zij werden ervan beschuldigd voorbereidingen te treffen voor de terugkeer van het Nederlandse bestuur. Om bekentenissen en namen van medestanders af te dwingen werden ze blootgesteld aan hevige martelingen. Uiteindelijk leidde dit tot ruim 1400 arrestaties. In mei 1944 werden tientallen gevangenen door de krijgsraad ter dood veroordeeld en vervolgens geëxecuteerd. Ruim duizend gevangenen, waarvan de meerderheid Chinees was, werden om het leven gebracht zonder enig vorm van proces. De samenzwering werd overigens nooit aangetoond. Na de oorlog bleek dat er bij de Chinezen hoofdzakelijk tot arrestatie was overgegaan omdat ze vermogend waren. 

 *5 In mijn post getiteld Van Pearl Harbor tot Nagasaki doe ik verslag van de, veelal desastreuze, gevolgen van de Japanse bezetting voor het leven van alle bevolkingsgroepen in de archipel.


Botresten van de vermoorde Chinezen in Pontianak, Borneo.

 

Dit was deel 16 van May Khoen's voorouders.

Zie voor deel 15: https://maykhoentan.blogspot.com/2022/01/may-khoens-voorouders-deel-15.html
Zie voor deel 17: https://maykhoentan.blogspot.com/2024/01/may-khoens-voorouders-deel-17.html

woensdag 15 november 2023

Bart Moeyaert - Fiets



 
je zit achterop
dus zie je een rug
en niet wat er komt

als je dan roept:
zeg mij wat er is
zegt een stem:
de weg, kind, de weg

op een dag denk je
klaar, ik heb het gehad
met dat zicht van opzij

er is altijd wel iets
wat ik nog niet kan
nog lang niet weet
of beter niet zeg

mag ik nu het stuur
dan slingert het pad
en tingelt mijn bel

ik ga naar een plek
waar ik nooit ben geweest
en fiets ik verkeerd
is dat pech, maar niet erg

wat ik zie hou ik bij
een berg heeft een top
en de wereld krijgt mij

 


 

vrijdag 10 november 2023

Swie Tong Tan, schilder en dichter

 



 

ChatGPT kleurt het beeld

Vandaag is May Khoen's vader 97 geworden. Of hij zich daar nog van bewust is lijkt me onwaarschijnlijk, maar ondanks dat lijkt mij een felicitatie toch wel op z'n plaats. Niet in het minst omdat hij mijn eigen vader, qua leeftijd, inmiddels al op meer dan acht maanden achterstand heeft gezet. Mijn vader, Bernard Drenth, bleef overigens tot het allerlaatste moment helder van geest, dat dan weer wel.

Ik vroeg ChatGPT om een korte biografie over Swie Tong Tan te schrijven en dit was het verrassende resultaat:

Swie Tong Tan, geboren op 10 maart 1950 in Jakarta, Indonesië, is een gerenommeerde Indonesische kunstenaar en dichter. Hij staat bekend om zijn unieke en expressieve stijl, die zowel in zijn schilderijen als in zijn gedichten tot uiting komt.

Op jonge leeftijd ontwikkelde Swie Tong Tan een passie voor kunst en literatuur. Hij begon zijn artistieke reis door tekenlessen te volgen aan de Indonesische Academie voor Schone Kunsten in Yogyakarta. Tijdens zijn studie werd hij geïnspireerd door de rijke Indonesische cultuur en de diversiteit van het land.

Na zijn afstuderen in 1974 begon Tan zijn carrière als kunstenaar en begon hij deel te nemen aan verschillende tentoonstellingen in Indonesië en internationaal. Zijn schilderijen werden al snel erkend vanwege hun levendige kleuren, gedurfde penseelstreken en symbolische afbeeldingen. Hij gebruikte vaak elementen uit de Indonesische mythologie en folklore om zijn werken een diepere betekenis te geven.

Naast zijn schilderkunst begon Swie Tong Tan ook gedichten te schrijven. Zijn poëzie weerspiegelt zijn artistieke visie en zijn diepe verbondenheid met de natuur en de menselijke emoties. Zijn gedichten zijn doordrenkt van symboliek en hebben een lyrische kwaliteit die de lezers meeneemt op een reis van introspectie en reflectie.

Gedurende zijn carrière heeft Swie Tong Tan talloze prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn bijdrage aan de kunstwereld. Zijn werken zijn tentoongesteld in gerenommeerde galerijen en musea over de hele wereld, waaronder in Nederland, Duitsland, Singapore en de Verenigde Staten.

Tan blijft actief als kunstenaar en dichter. Zijn werk evolueert voortdurend, maar behoudt altijd zijn kenmerkende stijl en thema's. Hij blijft experimenteren met verschillende technieken en materialen om zijn artistieke visie tot leven te brengen.

Swie Tong Tan is niet alleen een getalenteerde kunstenaar en dichter, maar ook een inspiratiebron voor jonge kunstenaars en dichters in Indonesië en daarbuiten. Zijn werk heeft de kracht om mensen te raken en hen uit te nodigen om na te denken over de diepere betekenissen van het leven.

Met zijn voortdurende toewijding aan zijn kunst en zijn vermogen om de grenzen van de creativiteit te verleggen, zal Swie Tong Tan ongetwijfeld een blijvende impact hebben op de kunstwereld en een erfenis achterlaten die nog vele generaties zal inspireren.

 

 

Een broer...

Natuurlijk zag ik al meteen dat ChatGPT er een zootje van had gemaakt en een paar Tannen en Swie's door elkaar had geklutst, maar toch liet de tekst me niet los. Want wat zou May Khoen trots op zo'n vader zijn geweest! Een beeldend kunstenaar, en ook nog eens een dichter! Met een internationale reputatie! Een inspiratiebron voor jongeren! Een mens in wie ze zichzelf herkend zou hebben, bovendien! Ze had haar geluk niet opgekund!

May Khoen werd geboren in 1952 als tweede kind, en ook als tweede dochter, in het gezin van de echte Swie Tong Tan. Afgaande op z'n geboortejaar, 1950, had deze door ChatGPT gecreëerde Swie Tong Tan dus eventueel ook haar oudere broer kunnen zijn en daar zou ze ongetwijfeld eveneens ontzettend blij mee zijn geweest. Want in dat geval zou haar vader namelijk een mannelijke nakomeling hebben gehad - van oudsher een belangrijk streven onder Chinezen - en zou haar leven, evenals dat van haar drie jongere zussen, die wat hem betreft, statistisch gezien, eigenlijk allemaal zonen hadden moeten zijn, er heel anders hebben uitgezien...


©Huub Drenth

 

 

Kunstwerken: Tan Swie Hian. Titels: Les poissons par paires en Full moon.

 

zondag 5 november 2023

Ramsey Nasr heeft gelijk



 

Over waardigheid
Sinds 7 oktober is er een oorlog tussen Israel en de Palestijnen in de Gazastrook aan de gang. Oftewel: tussen Benjamin Netanyahu en zijn ultrarechtse regeringskliek en de Palestijnse terreurorganisatie Hamas. Steeds als ik op tv met het buitensporige geweld van dat confict wordt geconfronteerd merk ik dat iets in mij weigert om partij te kiezen, simpelweg omdat ik de standpunten en praktijken van allebeide kampen uiterst verwerpelijk en walgelijk vind. Wat dat betreft was de keuze tussen Rusland en Oekraïne bijna twee jaar geleden een stuk simpeler. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat ik geen mededogen met de talloze onschuldige burgerslachtoffers voel. 
‘Schoone wereld! Waar zijt gij gebleven?’ Die vraag stelt Friedrich von Schiller in zijn beroemde gedicht De Goden van Griekenland uit 1788. Hij betreurt het verlies van harmonie in een wereld die verdeeld geraakt is door onrecht. Voor de Van der Leeuw-lezing van 3 november jl. in Groningen putte Lea Ypi - hoogleraar politieke theorie aan de London School of Economics - uit de filosofische thema’s die Schiller in dit werk aanstipt: de menselijke aard, moraal, vervreemding en verzoening. Ypi presenteerde aan het toegestroomde publiek in de Groningse Martinikerk, waaronder ik en een vriend en vriendin, de hoofdlijnen van haar nog te verschijnen boek over menselijke waardigheid, waarbij zij met name reflecteerde op de relatie tussen politiek en kunst. Rode draad in haar verhaal vormde het leven van haar grootmoeder, Leman Ypi, die in 1918 geboren werd in Saloniki, Griekenland, en in 2005 overleed in Tirana, Albanië. De titel van de lezing luidde heel toepasselijk: Can beauty save the world?
Coreferent was acteur, dichter en schrijver Ramsey Nasr. Evenals Lea Ypi spitste hij zijn betoog toe op het begrip 'waardigheid', waarbij hij zich uiteindelijk vooral richtte op het proces van ontmenselijking, anonimisering en genocide waar de Palestijnen in de Gazastrook momenteel het slachtoffer van zijn. Zijn verhandeling was net zo 'academisch' als de lezing van Lea Ypi maar door de actualiteit van het onderwerp, en zijn uitgesproken 'waardige' benadering ervan, kreeg hij na afloop, zeer terecht, een langdurige staande ovatie, vanzelfsprekend ook van mij en mijn twee vrienden.*1


©Huub Drenth



*1 Helaas is het onderdeel van het programma waarin Ramsey Nasr zijn voordracht houdt op 7 november 2023 'om auteursrechtelijke redenen' door de RUG van internet verwijderd. De duur ervan betrof ongeveer 27 minuten. De titel van deze post is daardoor enigszins misleidend geworden. Wel is de tekst van zijn essay gepubliceerd op de site van De Volkskrant. Voor de volledigheid voeg ik hier nog aan toe dat Ramsey Nasr half Palestijns is.